28 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 09 Novembar 2012 11:05

Video+brošura KRUŽNI TOK

Redakciji Zenicabloga javio se naš sugrađanin, koji uspješno živi i radi u SAD. Almin Ramić je u rodnom gradu živio do 2001., a nakon što je završio fakultet i postao inžinjer niskogradnje u Minesoti (SAD), zaposlio se u odjelu (departmentu) za saobraćaj američke savezne države Minesota. Radi u službi koja pruža dizajnersku i geometrijsku podršku pri izgradnji saobraćajnica. 

 

- Do sada sam radio na  više desetina kružnih tokova, koje su dizajnirani u ovoj državi. Kad smo početkom 2005 počeli sa implementacijom kružnih tokova, u isto vrijeme smo počeli edukaciono-informacijsku kampanju da bi bolje upoznali vozače sa ovim novim konceptom dizajna raskrsnica. Kao rezultat razvili smo brošuru I edukacioni video. U zadnjih godinu dana u Zenici se počelo graditi više kruznih tokova. Pošto je dizajn kružnih tokova jedna od mojih specijalnosti, bio sam obradovan da će se ova vrsta raskrsnica konstruisati u mom rodnom gradu. Danas, kad je par njih završeno, pregledao sam videa koja su postavljena na youtube, i iz iskustva vam mogu reći da je prilikom dizajna napravljeno dosta geometrijskih grešaka. (npr. Novi Most kružni tok ima prilaze sa jednom trakom, a unutar kruga su dvije trake; većina kružnih tokova ima preširoku kružnu traku-standard 5-6.5 metara). Za nešto bolju analizu bio bi potreban tlocrt raskrsnice. Dosta ljudi se žali da novi kružni tokovi nisu baš mnogo poboljšali stanje saobraćaja u Zenici. Glavni razlozi za to su loša edukacija vozača, ali I u velikoj mjeri loš dizajn. Loš dizajn je već tu, ali edukacija vozača je to što se može promjeniti, navodi nam u svom obraćanju Alen. .


On je za posjetioce Zenicabloga priredio brošuru na bosanskom jeziku, kako koristiti kružni tok, te preveo edukativni video. 

 

PDF brošuru na dvije stranice možete skinuti desnim klikom save as - sa ovog linka

 

pogledajte video: 

 



Brošuru priredio i video preveo: Almin Ramić, Graduate Engineer 2, 

Minnesota Department of Transportation 

Central Office Geometrics Design Support Unit